Zupa z pomidorów i ciecierzycy i rozmarynem

Składniki na 4 porcje:

  • 6 świeżych pomidorów bez skórki lub krojonych z zalewy naturalnej
  • 4 suszone pomidory
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • puszka ciecierzycy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Natka pietruszki lub kolendra do posypania
  • 1 łyżki oliwy lub masła klarowanego

Sposób wykonania zupy:

Cebule pokrój w piórka i zeszklij na oliwie przez 2 minuty, dodaj pokrojone pomidory i starty czosnek. Podsmaż przez około 3 minuty. Dodaj pokrojone suszone pomidory, zalej bulionem i z gałązką rozmarynu i gotuj 15 -20 minut. Wyjmij rozmaryn, a zupę zmiksuj. Dodaj ugotowaną wcześniej i wystudzoną w lodówce ciecierzycę i zagotuj 5 minut.

Podawaj zupę posypaną natką pietruszki lub koperkiem.

Żywienie kur niosek