- 6 świeżych pomidorów bez skórki lub krojonych z zalewy naturalnej
- 4 suszone pomidory
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
- puszka ciecierzycy
- 1 litr bulionu warzywnego
- Natka pietruszki lub kolendra do posypania
- 1 łyżki oliwy lub masła klarowanego
Sposób wykonania zupy:
Cebule pokrój w piórka i zeszklij na oliwie przez 2 minuty, dodaj pokrojone pomidory i starty czosnek. Podsmaż przez około 3 minuty. Dodaj pokrojone suszone pomidory, zalej bulionem i z gałązką rozmarynu i gotuj 15 -20 minut. Wyjmij rozmaryn, a zupę zmiksuj. Dodaj ugotowaną wcześniej i wystudzoną w lodówce ciecierzycę i zagotuj 5 minut.
Podawaj zupę posypaną natką pietruszki lub koperkiem.