Składniki na 4 porcje:
- 200 g ryby: dorsza, łososia, pstrąga
- 1 szklanka białego wina
- 3 rodzaje kolorowych papryk
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 dojrzałych pomidorów bez skórki lub krojonych z zalewy naturalnej
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzy czarnego
- oregano
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- przyprawa bulionowa
- świeża natka lub koperek
Sposób wykonania zupy:
Zeszklij na oliwie posiekaną cebulkę przez 2 minuty, dodaj pokrojone pomidory, papryki i czosnek. Duś około 10 minut. Przypraw do smaku. Zalej litrem wody, dodaj przyprawę do bulionu, liść laurowy, ziele angielskie. Wlej wino i gotuj około 30 minut. Na koniec dorzuć rybę i gotuj jeszcze 5 minut.
Podawaj zupę posypaną natką pietruszki lub koperkiem.