Zupa rybna z papryką

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g ryby: dorsza, łososia, pstrąga
  • 1 szklanka białego wina
  • 3 rodzaje kolorowych papryk
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dojrzałych pomidorów bez skórki lub krojonych z zalewy naturalnej
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzy czarnego
  • oregano
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • przyprawa bulionowa
  • świeża natka lub koperek

Sposób wykonania zupy:

Zeszklij na oliwie posiekaną cebulkę przez 2 minuty, dodaj pokrojone pomidory, papryki i czosnek. Duś około 10 minut. Przypraw do smaku. Zalej litrem wody, dodaj przyprawę do bulionu, liść laurowy, ziele angielskie. Wlej wino i gotuj około 30 minut. Na koniec dorzuć rybę i gotuj jeszcze 5 minut.

Podawaj zupę posypaną natką pietruszki lub koperkiem.

Żywienie kur niosek