Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g warzyw: fasolki szparagowej, batata, brukselki, kalafiora, selera w korzeniu, pietruszki, zielonego groszku
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • ½ szklanki soczewicy czerwonej ugotowanej dzień wcześniej w małej ilości wody i schłodzonej
  • Opcjonalnie 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy/oleju rzepakowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzy czarnego

Sposób wykonania zupy:

Zeszklij na oliwie posiekanego pora przez 2 minuty, dodaj szczyptę soli, pieprzu, seler naciowy i smaż około 2 minuty.

Do gotującego się bulionu wrzuć pokrojone warzywa, dodaj pora i selera z patelni. Gotuj około 20 minut. Następnie dolej mleczko kokosowe, dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę i gotuj jeszcze 3 minuty.

Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.