Składniki na 4 porcje:
- 500 g warzyw: fasolki szparagowej, batata, brukselki, kalafiora, selera w korzeniu, pietruszki, zielonego groszku
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 700 ml bulionu warzywnego
- ½ szklanki soczewicy czerwonej ugotowanej dzień wcześniej w małej ilości wody i schłodzonej
- Opcjonalnie 200 ml mleczka kokosowego
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy/oleju rzepakowego
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzy czarnego
Sposób wykonania zupy:
Zeszklij na oliwie posiekanego pora przez 2 minuty, dodaj szczyptę soli, pieprzu, seler naciowy i smaż około 2 minuty.
Do gotującego się bulionu wrzuć pokrojone warzywa, dodaj pora i selera z patelni. Gotuj około 20 minut. Następnie dolej mleczko kokosowe, dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę i gotuj jeszcze 3 minuty.
Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.