Tymiankowe bułeczki owsiane z batatem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia bio
  • 3 jajka
  • 1 ugotowany batat
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej”
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 3 łyżki pestek dyni, słonecznika lub siemienia

Sposób wykonania:

Jajka ubij z solą przez ok. 5 minut. Dodaj ugotowanego batata, wodę lub mleko, wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę.

Do przygotowanej masy dosyp mąkę, tymianek, proszek do pieczenia, a następnie dodaj olej i 2 łyżki pestek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Powinno powstać elastyczne ciasto. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp odrobinę mąki. Ciasto podziel na małe kawałki, formując bułeczki. Posmaruj je wodą i posyp resztą nasion. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w 190°C.