Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia bio
- 3 jajka
- 1 ugotowany batat
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego lub masła
- 1 łyżeczka soli himalajskiej”
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody
- 3 łyżki pestek dyni, słonecznika lub siemienia
Sposób wykonania:
Jajka ubij z solą przez ok. 5 minut. Dodaj ugotowanego batata, wodę lub mleko, wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę.
Do przygotowanej masy dosyp mąkę, tymianek, proszek do pieczenia, a następnie dodaj olej i 2 łyżki pestek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Powinno powstać elastyczne ciasto. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp odrobinę mąki. Ciasto podziel na małe kawałki, formując bułeczki. Posmaruj je wodą i posyp resztą nasion. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w 190°C.