Rozgrzewająca zupa pomidorowa z awokado

Składniki na 4 porcje:

  • ½ szklanki komosy ryżowej lub kaczy pęczak
  • 5 dużych świeżych pomidorów lub pomidory ze słoika w zalewie naturalnej
  • 1 awokado
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • duża szczypta soli himalajskiej
  • duża szczypta pieprzy czarnego
  • duża szczypta kurkumy
  • szczypta pierzu cayenne
  • duża szczypta słodkiej papryki
  • duża szczypta czarnuszki

Sposób wykonania zupy:

Wypłucz komosę lub kaszę pęczak i gotuj ze szczyptą soli himalajskiej około 10-20 minut (pęczak wymaga dłuższego czasu gotowania). Następnie ostudź i ewentualnie wychłodź w lodówce lub ugotuj dzień wcześniej i przechowaj w lodówce (zapewni to mniejszy indeks glikemiczny kaszy).

Na patelnię wlej olej kokosowy, dodaj pokrojonego pora, czosnek i podsmaż około 2 minuty. Następnie dodaj kurkumę, paprykę, pieprz czarny i cayenne, sól i wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory, selera i przesmaż około 2 minuty. Wlej szklankę wody i gotuj zupę około 10 minut

Zupę podawaj z porcją ugotowanej komosy lub kaszy pęczak oraz kawałkami awokado skropionymi sokiem z cytryny, posypaną obficie bazylią.