Składniki na 4 porcje:
- ½ szklanki komosy ryżowej lub kaczy pęczak
- 5 dużych świeżych pomidorów lub pomidory ze słoika w zalewie naturalnej
- 1 avocado
- odrobina soku z cytryny
- 1 łodyga selera naciowego
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżka oleju kokosowego
- duża szczypta soli himalajskiej
- duża szczypta pieprzy czarnego
- duża szczypta kurkumy
- szczypta pierzu cayenne
- duża szczypta słodkiej papryki
- duża szczypta czarnuszki
Sposób wykonania zupy:
Wypłucz komosę lub kaszę pęczak i gotuj ze szczyptą soli himalajskiej około 10-20 minut (pęczak wymaga dłuższego czasu gotowania). Następnie ostudź i ewentualnie wychłodź w lodówce lub ugotuj dzień wcześniej i przechowaj w lodówce (zapewni to mniejszy indeks glikemiczny kaszy).
Na patelnię wlej olej kokosowy, dodaj pokrojonego pora, czosnek i podsmaż około 2 minuty. Następnie dodaj kurkumę, paprykę, pieprz czarny i cayenne, sól i wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory, selera i przesmaż około 2 minuty. Wlej szklankę wody i gotuj zupę około 10 minut
Zupę podawaj z porcją ugotowanej komosy lub kaszy pęczak oraz kawałkami awokado skropionymi sokiem z cytryny, posypaną obficie bazylią.