Jajka – jako źródło pełnowartościowego białka i innych minerałów

Można długo dyskutować na temat jaj i dochodzić kto ma rację. Informacje się zmieniają wraz z postępami i różnymi badaniami.

Jaja możemy podzielić na klasy:

  • Klasa A – jest to kategoria jaj świeżych, które są czyste i mają nienaruszoną skorupkę, aby jajko należało do tej klasy jego komora powietrzna, nie powinna przekraczać 6 milimetrów, a białko tego jajka musi być przeźroczyste oraz klarowne.
  • Klasa Aekstra – są to jajka klasy A, lecz nie starsze niż tydzień od dnia zapakowania, ale jednocześnie ich komora powietrzna nie może przekroczyć 4 milimetrów.
  • Klasa B – są to jajka utrwalane, ewentualnie pochodzące z drugiej klasy, aby klasyfikowały się do tej grupy ich komora powietrzna, nie może przekraczać 9 milimetrów.
  • Klasa C – jajka te przeznaczone są dla przemysłu, nie są również sortowane.

Rozszerzona wiedza na temat klas jaj

Na skorupce jaj możemy znaleźć wiele oznaczeń, które umożliwiają nam identyfikację, skąd dane jajko pochodzi. Do takich informacji należą: kod państwa, kod systemu chowu oraz weterynaryjny kod farmy.

  1. Klasa A

Są to jajka przeznaczone do handlu, więc muszą zostać oznaczone na skorupkach numerami, który składa się z kodu systemu chowu, państwa oraz oznaczeniem zakładu.

  • 0 – jaja z farmy ekologicznej, całkowita wolność kury;
  • 1 – jajka z wolnego wybiegu;
  • 2 – jajka ściółkowe;
  • 3- jajka z chowu klatkowego;
  1. Klasa B i C

Tutaj na skorupkach umieszcza się znaki, które sugerują nam, w jakich warunkach były przechowywane jajka,

  • jeśli chodzi o klasę B, to jajka mogą być przechowywane w warunkach chłodniczych (oznaczenie literki B w kółko, o średnicy 12 mm), ale nie muszą (wtedy oznaczenie jest trójkąta, którego bok ma co najmniej 10 mm).
  • W klasie B, również jajka mogą być utrwalane w mieszance różnych gazów, wtedy oznaczenie to romb, którego przekątne wynoszą 16 oraz 7 milimetrów.
  • Klasa C, tutaj zamieszczana jest literka C otoczona kołem o średnicy 12 milimetrów.

W jakich warunkach przechowujemy jajka?

Jeśli chodzi o czas do spożycia jaj po zakupie, to jest w szczególności uzależnione od nas i tego, w jaki sposób je przechowujemy. Gdzie, nie gdzie jajka są myte, co by zapobiegały rozprzestrzenianiu się Salmonella. Pomimo że jest to skuteczny sposób, aby uniknąć zakażeniu tym bakteriami, to jednak proces mycia może przyczynić się do powstawania innych rodzaju bakterii, o których możemy nawet nie mieć pojęcia.

Jeśli jednak dojdzie do umycia jajka, powinno się je przechowywać w lodówce te, które nie są umyte, mogą na spokojnie być przechowywane w temperaturach pokojowych nawet do trzech tygodni.

Jajka przechowywane w lodówce mają wydłużony okres do spożycia oraz mają mniejsze ryzyko pochłaniania różnego rodzaju bakterii. Dodatkowo możemy je w warunkach przechowywać nawet do pięciu tygodni od dnia zakupu. Dodatkową informacją jest fakt, że niekoniecznie się one zepsują, ale zaczną tracić na wartości i jakość będzie stawała się coraz niższa.

Również istotną informacją jest to, że jajka powinniśmy przechowywać na półce wewnątrz lodówki. Trzymanie ich na drzwiach, naraża je na zmianę temperatury przy otwieraniu drzwi, co może niekorzystnie na nie wpływać.

Czy wiecie, jak sprawdzić świeżość jajka?

Najbardziej popularnym i prostym sposobem na sprawdzenie, czy jajko nie jest zepsute to test z wodą. Nic nie było tak banalnie proste. Wystarczy nam miska, woda, no i oczywiście jajka.

Jak przeprowadzić ten test? To tak dziecinnie łatwe:

  • Napełniamy miskę wodą i wkładamy do niej jajka.

To wszystko. Teraz wystarczy tylko obserwować, co będzie się działo. Możemy zaobserwować kilka zjawisk, które każde ma jakieś znaczenie.

  • Jajka opadły na dno i leżą bokiem na płasko – dla nas oznacza to, że jajka są świeże i możemy je wykorzystać na dowolny sposób;
  • Jajka opadły i są w pozycji pionowej – dla nas jest to informacja, że jajka nadają się do spożycia, ale ich czas to parę tygodni. Powinny zostać zjedzone w przeciągu paru dni, najlepiej ugotowane, ponieważ po usmażeniu/upieczeniu mogą już nie dać tej samej objętości.
  • Jajka nie opadły, dryfują na powierzchni miski – oznacza to, że jajka niestety nie są świeże tutaj, aby przekonać się w 100%, czy aby na pewno jest zepsute – rozbijamy jajko, jeśli ma nieprzyjemny zapach, wyrzuć je.

Lokalny rolnik

Jakie wartości odżywcze ma jajko kurze?

Tutaj musimy wiedzieć, że każde jajko posiada inną wartość odżywczą. Dodatkowo białko jak i żółtko posiadają inne składniki odżywcze. Dodatkowo wpływ na te składniki może mieć sposób gotowania, jak i przygotowania może mieć wpływ na wartości odżywcze.

  1. Białko jajka kurzego

Białko w swojej zawartości ma mniej kalorii i tłuszczu, jednak są bardzo dobrym źródłem białka. Białko ma mniej mikroelementów, różnego rodzaju witamin i minerałów, między innymi selen. Składniki odżywcze w białku:

  • Kalorie – całe 16;
  • Węglowodany – 0,2 grama na całe białko;
  • Białko – aż 3,5 grama,
  • Tłuszcz – 0,1;
  • Ryboflawina – 0,1 miligrama;
  • Selen – 6,6 mikrograma (tylko 9% dziennego zapotrzebowania dla naszego organizmu);
  1. Żółtko kurze

Żółtko ma wyższą zawartość kalorii, jak i tłuszczów, ale za to mniej białka. Warto zwrócić uwagę, że żółtko kurze bogate jest w witaminy i minerały, takie jak: selen, fosfor, czy witamina B12. Składniki odżywcze żółtka:

  • Kalorie – 54;
  • Węglowodany – 0,5 gramów;
  • Białko – 2,5 gramów;
  • Tłuszcz – 4,5 gramów;
  • Selen – 9,5 mikrogram (14% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu);
  • Fosfor – 66,3 miligram (7% naszego zapotrzebowania);
  • Witamina B12 – 0,3 mikrogram (6% naszego zapotrzebowania);
  • Kwas foliowy – 24,8 mikrogram;
  • Ryboflawina – 0,1 miligram;
  • Witamina A – 245 jednostek (5% dziennego zapotrzebowania),
  • Witamina D – 18,2 jednostek (tak jak w przypadku witaminy A).

Co więc wywnioskować?

Można twierdzić, że jaja mają w sobie tyle niezbędnych witamin, tyle potrzebnych naszemu organizmowi korzyści, że nic tylko jeść jajka. Z drugiej strony są zaprzeczenia temu, że jajka powodują wiele szkód w naszym organizmie. Każdy powinien jeść tyle jaj, ile uważa dla swojego organizmu za stosowne i bezpieczne.