Chleb wieloziarnisty około 15-20 kromek

Składniki:

  • 1 szklanka razowej mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 szklanka otrąb owsianych lub gryczanych
  • 10 g drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka roślinnego lub wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki nasion dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

Rozdrobnij drożdże, posyp je cukrem i zalej 50 ml ciepłego mleka lub wody. Wszystko razem wymieszaj i zostaw pod przykryciem na ok. 30 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj drożdże, wlej oliwę oraz 150 ml ciepłej wody i delikatnie wymieszaj łopatką. Odstaw masę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Do wyrośniętej masy dodaj nasiona, sól, otręby i wyrób ciasto ręką. Powinno być miękkie i elastyczne.

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, posyp nasionami, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni wstaw ciasto do piernika i piecz 36-45 minut do tzw. suchego patyczka.