Bułeczki orkiszowe z czarnuszką, rozmarynem i serkiem feta

Przepis na około 10 sztuk.

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 300 g mąki graham
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 szklanki oliwek
  • 50 g sera feta

Sposób wykonania:

Wymieszaj dobrze mąki z proszkiem, solą, oliwą, rozmarynem oraz czarnuszką, dodaj cieplej wody (ok. 1 szklankę) i zagniataj delikatnie, aby uzyskać ciasto nie przywierające się do rąk.

Gotowe ciasto uformuj w placek, na środek rozłóż oliwki, rozdrobnioną fetę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zagnieć rogi placka do środka, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Podziel gotowy bochenek za pomocą drewnianego patyczka na trójkąty, aby po upieczeniu powstały bułeczki. Piecz 30 minut w 200°C.

Żywienie kur niosek